Срещу бактерията

54
Срещу бактерията

Всичко за епидемията в Европа

Две седмици от началото на епидемията, причинена от бактерията Ешерихия коли, източникът на инфекцията все още не е ясен. Междувременно обаче случаите на заболели се увеличават, както и тези с трагичен край - броят на починалите в Европа достигна 16 души. Заразата вече е обхванала и страните Дания, Холандия, Австрия, Испания и Швейцария.

Европейската комисия препоръча повишена хигиена за предотвратяване на разпространението на бактерията. Европейците обаче масово спряха да купуват краставици. Сред застрашените от зараза плодове се сочат също и доматите и марулите.

Въпреки че у нас случаи на заразени хора все още не са налице, страната ни не може да спре вноса на краставици от Испания или Германия, съобщи министърът на земеделието Мирослав Найденов. Ако има съмнение за определени партиди, те ще бъдат изследвани и унищожени, след евентуални положителни резултати, обеща министърът.

Какво всъщност представлява Ешерихия коли? Това са бактерии, които обитават дебелото черво на човека. Повечето от тях са безобидни, но една част може да доведе до заболявания, които дори да завършат със смърт.

Първите симптоми обикновено се появяват на третия или четвъртия ден - най-често са диария и висока температура. Може да се стигне дори до изпадане в кома. Бактерията, която не се лекува с антибиотици, най-сериозно уврежда бъбреците и заболелите умират от бъбречна недостатъчност.

Най-често бактериите се предават чрез неправилно обработено месо или мляко от заразени животни. Както и чрез плодове и зеленчуци, които са отглеждани със заразена животинска тор. В почвата бактерията е способна да живее 125 дни, във вода оцелява 25, а в стомаха ни - 3 дни.

За да избегнем заразата, специалистите препоръчват много добре - дори с четка - да измиваме плодовете и зеленчуците. Краставиците трябва задължително да се белят. Избягвайте да ги консумирате извън дома си, когато не знаете как са хигиенизирани. Въпреки че европейските власти не стигат до там в предупрежденията си, е добре да изключите застрашените зеленчуци от менюто на децата си.Добави коментар