Срещу астмата

111
Срещу астмата

Май е месец на алергиите и астмата

Национална кампания "Месец на алергиите и астмата" започна вчера. В първия вторник на май, който тази година е 3-ти, се отбелязва Международният ден за борба с астмата. Двамата повода станаха причина за организирането на безплатни прегледи в цялата страна. Инициаторът е Националната пациентска организация.

Алергиите са един от бичовете на съвременното общество, а влиянието им изпитваме най-силно през пролетните месеци и особено май. В света има над 300 милиона души, които боледуват от бронхиална астма. У нас 71% от българите смятат, че са алергични, показват данните от проучване сред 3000 души на Националната пациентска организация.

Едва 35% от тях обаче са правили задължителните проби, за да установят наличието на болестта. За 1.1 млн. българи е доказано, че страдат от астма, а близо 4 млн. имат алергична хрема. Според данни на Националния институт по заразни и паразитни болести пък 30% от българите са с алергии. Половината от тях са деца.

Изследванията сочат, че заболяването зачестява и все по-често се наблюдава сред най-малките. В тази възраст то започва с атопичен дерматит, сърбеж на кожата и обриви, преминава в по-изразена хранителна алергия, в алергична хрема и най-накрая - в бронхиална астма. Важно е навременното му и правилно лечение, защото в противен случай става хронично и води до чести болнични престои.

Новите методи позволяват алергиите да се диагностицират и при деца под три години, което до скоро не беше възможно. Лекарите обаче признават, че дори с медикаменти често естественото развитие на болестта не може да бъде спряно. И въпреки че астмата не може да бъде излекувана, е важно тя да бъде контролирана с помощта на лекар.

За да си осигурите безплатна консултация, трябва да направите предварително записване на телефон 0700 10 515 в делчнините дни от 11 до 17 ч. Прегледи ще се извършват в София, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Горна Оряховица, Павликени, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Севлиево и Стара Загора. В рамките на кампанията ще бъде създадена и организация на пациентите с алергии, която да отстоява правата им.Добави коментар