Среща с вампир. Как да се спасим от кърлежите

123
Среща с вампир. Как да се спасим от кърлежите

Правила за избягване на нежелани гости

Затоплянето на времето и възраждането на природата правят възможността да срещнем „вампир” в тревата много по-сериозна. Топлото и влажно време е идеална среда за размножаването на кърлежите. Паразитите се активират, когато температурата на почвата се повиши до плюс 5-7 градуса. Затова пролетните дни са първите възможни срещи с кърлежи.

Защитавайте се!

Чрез ваксинация.
Уви, вече е късно за такава стъпка. Ваксинациите протичат на два етапа, така, че да приключи две седмици преди настъпването на сезона на кърлежите. Предлагат се обаче и експресни ваксинации, които се правят 1-2 седмици преди пътуване в райони, където кърлежите са напаст.

Разбира се, трябва да имате предвид, че ваксините защитават само от енцефалит, но не и от други предавани инфекции като борелиоза, анаплазмоза и ерлихиоза.Облекло. Отивате в гората? Подберете си максимално затворени дрехи. Не забравяйте и шапката!

Специални средства. Има различни средства, които можете да използвате, за да обработите дрехите и кожата си. Следвайки инструкциите и ще бъдете защитени срещу малките кръвопийци. Обикновено задължителни зони са гърдите, китките и глезените. Съветът ни е така да се напръскате, че да образувате затворен кръг около тези области.Самоизследване. Кърлежите не се впиват в кожата ви веднага. Известно време те лазят по кожата и търсят точното място, където да „лагеруват”. Не е възможно да не ги усетите. Затова е ключово да огледате внимателно тялото си минути след като излезете из храсталаците, в които сте си позволите да нагазите. Оглеждайте тялото си на всеки 15-20 минути. Не забравяйте и гънките на дрехите!Добави коментар