Спри и се прегледай

62
Спри и се прегледай

Безплатни прегледи за рак

Над 400 хил. българи от цялата страната ще бъдат изследвани безплатно за рак. Първите покани ще бъдат изпратени с куриер в края на март. Мащабната скринингова програма, наречена "Спри и се прегледай", се финансира с евросредства по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

По данни на националния раков регистър, годишно новооткритите случаи на рак са близо 35 хиляди. Най-често жените чуват диагнозата рак на гърдата. Близо половин милион българи ще бъдат поканени да се изследват, независимо дали са здравноосигурени. Те ще бъдат избрани на случаен принцип. Условието е да са в рискова възраст, а именно:

Рак на маточната шийка - жени на възраст от 25-60 г.

Рак на млечната жлеза - жени на възраст от 50-69 г.

Рак на дебелото черво - жени на възраст от 50-69 г.

Поканата ще ви донесе на адреса лично куриер. Ако ви няма вкъщи, ще ви залепи бележка на вратата. На нея ще има информация за какво са ви търсили и къде да позвъните, за да получите поканата за преглед.

Поканата важи за четири седмици. Ако не се явите на преглед, друг ще бъде избран на ваше място. Пациентът сам ще избира в коя болница да се изследва. Специализираната болница по онкология вече се подготвя за безплатните прегледи. Мобилни кабинети в страната няма да има.

Лекарите очакват хората да са активни - тенденция, която наблюдават последните години. Данните от прегледите ще се вкарват в регистър. "Спри и се прегледай" продължава до края на годината, съобщи ТВ7.Добави коментар