Спри да си гризеш ноктите най-сетне

148
Спри да си гризеш ноктите най-сетне

Заменете един лош навик с един добър

Онихофагията или навикът да си гризете ноктите е достатъчно разпространен начин да се отпусне напрежението. Когато се вълнувате или скучаете, когато гледате телевизия или говорите по телефона, може да се уловите как сте изяли маникюра си.

Навикът да се гризат ноктите е популярен както сред възрастни хора, така и сред децата. Най-често той възниква в периода на полово съзряване. Обикновено онихофагията спира към 30-ата година.

Как да се отучите?

Някои хора могат да постигат успех като променят поведението си, за други – става дума бариера на физическо ниво.

1. Започнете редовно да обгрижване токтите си. Поддържайте ги подрязани и добре изглеждащи. Грижата за ръцете ви ще ви помогне да намалите желанието да развалите маникюра.

2. Редовно слагайте лак. Мъжете може да се възползват от прозрачните лакове или просто да полират ноктите си. Друг вариант да защитите маникюра си е да си залепите изкуствен маникюр.

3. Ако гризете ноктите си в моменти на безпокойство и вълнение, научете се да управлявате емоциите си.

4. Някои хора постигат успех в овладяването на лошия навик като мажат ноктите си с горчив лак или разтвор.

5. Опитайте се да замените гризането на нокти с друга дейност – рисувайте, пишете, натискайте в дланта си гумена топка и т.н.

Ноктите през бременността


6. Изчислете опасните моменти, в които посягате с уста към маникюра си. Знаейки, кога сте изложени на риска да практикувате лошия си навик, ще успеете да се контролирате по-добре.

7. Ощипвайте се всеки пък щом ви хрумне да изгризете някой нокът!

8. Децата гризат ноктите си по-често, когато имат проблеми в училище или с приятелите. Поговорете с детето или учителя за напрегнатите ситуации в клас. Напълно възможно е детето ви да престане да си яде ноктите, когато разбере на какво се дължи.Добави коментар