Спортувайте на гладно

190
Спортувайте на гладно

Така се изгарят най-много калории

Ако отивате във фитнес залата или се отдавате на интензивно ходене с надеждата да свалите килограми, опитайте да го направите преди закуска.

Упражненията преди първото хранене за деня са по-ефективни, отколкото след него, установи британско проучване. Потенето на гладен стомах не само изгаря повече мазнини в тялото, помагайки за намаляването на повече сантиметри от талията, но също топи мазнини в кръвта, които запушват артериите.

Макар ползите от упражненията да са добре известни, не беше ясно дали е по-добре те да се правят на гладен или на пълен стомах. Д-р Джейсън Джил от университета в Глазгоу, който осъществил изследването, заяви, че упражненията сами по себе си са нещо добро, но ако се правят преди закуска, ползите може да са още по-големи. Причината е, че това кара тялото да разчита на запасите си от мазнини за повече енергия. "Когато се говори за сваляне на килограми, в действителност се има предвид топене на мазнини", посочи той.

Десетима мъже посетили три пъти лабораторията му в Института по сърдечносъдови и медицински науки към университета и получавали закуска всеки път. При първото посещение мъжете не правели никакви упражнения. При второто те били подложени на един час интензивно ходене преди закуска, а при третото направили ходенето след закуската. Мъжете, които правели упражнения, стопили повече мазнини от тези, които само седели. А тези, които ходели преди закуската, изгорили 33% повече мазнини от участниците, които правели упражнения след храненето.

Изследванията показали, че тези участници стопили и повече мазнини в кръвта, които увеличават опасността от сърдечни заболявания. Макар мъжете да били подложени само на интензивно ходене, още по-усилена физическа дейност също може да се извършва безопасно на гладен стомах, посочва д-р Джил. Това е, защото тялото има запаси, достатъчни за упражнения от 90 минути до два часа.Добави коментар