Спортът заяква и мозъка

97
Спортът заяква и мозъка

Помага при умствени разстройства

Отдавна е известно, че редовните физически упражнения повишават количеството на митохондриите в клетките на мускулите. Понеже тези структури отговарят за енергията на тялото, смята се, че увеличаването на количеството им е основна причина за издръжливостта и силата на хората, занимаващи се със спорт.

Физическото натоварване влияе положително и върху психиката, помага срещу депресията, засилва и паметта. Досега обаче не беше ясно защо е така. Учени от Университета в Южна Каролина, САЩ, предположиха, че причината е в увеличаването на митохондриите в мозъчните клетки.

За се убедят дали е така, те проведоха експеримент, за който съобщи "Джерусалем пост". Те взеха две групи мишки, една от които бе подложена на физическо натоварване, включително на бягане, а другата седеше на едно място и водеше застоен живот. След два месеца резултатите потвърдиха предположенията на изследователите.

У гризачите "спортисти" митохондриите бяха повече както в мускулните клетки, така и в мозъка, в сравнение с другата група мишки. Те по-малко се изморяваха от "неспортистите" и бяха по-бодри. Така учените стигнаха до извода, че спортуването вдига количеството митохондрии и в мозъка, съобщи БГНЕС.

Това, според тях, може да играе положителна роля в борбата с умствените разстройства. Ето защо те препоръчват физически натоварвания срещу психиатрични, невродегенеративни и генетични заболявания.Добави коментар