Спират опасни бебешки бутилки

114
Спират опасни бебешки бутилки

Водят до увреждания на имунната система

Бутилките за бебешка храна, съдържащи веществото Бисфенол А, трябва да бъдат спрени от продажба от днес, когато влиза в сила европейска забрана за тях.

Тези бутилки трябва да бъдат изтеглени от магазините във всички държави от Европейския съюз, съобщи БНТ.

Бисфенол А е химическо съединение, използвано при производството на пластмаса, от която се правят различни продукти, включително шишета за бебешка храна. При загряване на пластмасата при висока температура малки количества Бисфенол А могат да преминат в храната.

Според някои учени поемането от децата на опасни концентрации може да доведе до забавяне на развитието и увреждане на имунната система.

Още през 2009 г. шест американски производители на бебешки стоки спряха да влагат Бисфенол А в производството им за тамошния пазар, но веществото остана в стоките за износ. От днес вносът и продажбата в Европейския съюз на такива потенциално опасни бебешки бутилки са абсолютно забранени.

Според еврокомисаря по здравеопазване Джон Дали забраната е с цел по-доброто предпазване на най-уязвимата част от населението - децата. Решението за това беше взето миналата година и беше приветствано от потребителски организации.Коментари

Коментар: 2

Кои са бутилките, коя е фирмата, кажете нещо повече!!!Как да разберем ние в къщи дали имаме такива или не?!

Коментар: 1

На коя фирма са тия бутилки? От статията подразбирам, че са американски, така ли?


  • 1

Добави коментар