Спешни ваксинации срещу шарка

139
Спешни ваксинации срещу шарка

Те ще бъдат направени в София, Нова Загора и Разград

Спешни допълнителни имунизации започна Министерството на здравеопазването в три града заради пламнала там шарка, съобщиха от здравното ведомство. Те ще бъдат направени на неимунизираните в София, Нова Загора и Разград, където през миналия месец е имало общо 13 човека с шарка.

Ваксината е комбинирана срещу морбили, паротит и рубеола, пише в. "Монитор". Десет човека, от 9-месечно бебе до 21-годишен мъж, са разболелите се в София. Заразата е пренесена в столицата от наш студент, който учи в Германия. Вследствие на внесен вирус от Турция в Нова Загора са се разболели двама - дете на 5 месеца и жена на 20 години. В Разград се е разболяло дете на 2 годинки.

Морбили

Девет от заболелите са от ромски произход, като само за един има данни, че като дете е бил имунизиран срещу морбили. Предвижда се до края на юли извънредни имунизации да бъдат направени и в Софийска, Бургаска, Старозагорска и Ямболска област, тъй като заразените са имали контакти със свои роднини и познати там.

Здравни медиатори ще помагат за издирването на възрастни и деца от ромски произход, които не са ваксинирани. В България не бе регистрирано разпространение на морбили от 2001 г. до април 2009 г., когато след внесен от Германия случай инфекцията бързо се разпространи и обхвана цялата страна.Добави коментар