Спазми и кървене по време на ранна бременност

5068
Спазми и кървене по време на ранна бременност

Зацапването и спазмите през първите 12 седмици от бременността са често срещани при много жени, но според лекари няма нищо страшно в тях

Зацапването и спазмите през първите 12 седмици от бременността са често срещани при много жени, но според лекари няма нищо страшно в тях. Като най-честата причина за зацапване в ранна бременност те посочват конгестията на шийката на матката, което означава, че няма никаква опасност за майката или бебето .

Спазми и кървене по време на ранна бременност

В някои случаи обаче кървенето и спазмите могат да станат по-тежки и дори да доведат до  спонтанен аборт или да са признак за извънматочна бременност. И така, как да разберете кога да приемате тези неща като част от бременността и кога да потърсите лекарска помощ?

Петната от кръв са нещо различно от кървенето. Те са много лека форма на кървене, подобно на това, което имате в началото или в края на менструацията и се различават по цвят- от розово до кафяво. Такива петна могат да се появят след полов акт или след преглед. По време на бременността има повече приток на кръв към шийката на матката, така че не е необичайно да забележите зацапване.

Имплантацията е друга причина за кървенето – тя се случва, когато яйцеклетката се прикрепи към стената на матката и е в рамките на първите няколко седмици от бременността. Понякога можете да почувствате спазми и да изпитате и кървене.

Моларна бременност е още една причина. Тя възниква, когато клетките, които образуват плацентата, прерастват в анормални клетки.

Сериозен симптом е сухохориен хематом - това е кървене между плацентата и маточната стена и може да доведе до спонтанен аборт.

В случай, че кървенето е обилно, незабавно се обърнете към лекаря си.

Спазмите често се дължат на разтягане на мускулите, следствие растежа на вашето бебе. Шийката на матката ви се приспособява и затова е нормално по – често през първите дванадесет седмици да усещате това напрежение.

Като цяло зацапването и спазмите през първите 12 седмици са нормални и не трябва да ви притесняват, съветват лекари.Добави коментар