Спасиха дете с принтирано сърце

196
Спасиха дете с принтирано сърце

Истинско медицинско чудо

Американски хирурзи са успели да спасят новородено, благодарение на триизмерно принтирано сърце, пише Independent. Лекари от детската болница “Морган Стенли” в Ню Йорк са използвали данни от ядреномагнитен резонас, за да 3D-принтират копие на сърцето на бебето. Органът е бил с необичайна структура и дупки в сърдечните стени.

В такива случаи се извършва изключително сложна операция, но хирурзите са успели предварително да проучат сърцето и да разработят детайлна стратегия, благодарение на триизмерния модел. “Преди ние трябваше да спрем сърцето, да го разгледаме и да решим какво да правим. С тази технология разполагахме с карта, която да ни води. Успяхме да коригираме сърцето на бебето само с една операция”, казва д-р Емили Баха, която e извършила операцията.

Изработването на прецизния триизмерен модел е финансирано от фондацията “Матюс хартс оф хоуп”. Основателят на фондацията Мари Хатчър посочва, че технологията ще промени коренно лечението на бебета със сложна анатомия на сърцето, пише вестник "24 часа".

“Обикновено хирурзите виждат сърцето за първи път, когато отворят гръдния кош, но сега те са разполагали с възможността да планират операцията с помощта на 3D-принтираното копие на сърцето на бебето”.Добави коментар