Солта забавя пубертета

82
Солта забавя пубертета

Носи отрицателни последици за репродуктивното здраве

Диета с високо съдържание на сол може да забави началото на пубертета, установиха учени от университета в Уайоминг в САЩ, цитирани от вестник "Монитор".

По време на Европейския конгрес по ендокринология бяха обявени резултатите от ново проучване, според което излишната сол в хранителния режим може да забави настъпването на пубертета. Това, от своя страна, носи отрицателни последици за репродуктивното здраве.

Вижте още: Най-солената храна, която ядем

Излишната сол забавя промените в организма, но липсата на сол в храната също има неблагоприятен ефект. Ако децата ви прекаляват със солта в края на пубертета, това може да доведе до поведенчески проблеми и намалена плодовитост. Откритията са направени след тестове върху лабораторни плъхове.

Световната здравна организация препоръчва на възрастните да консумират не повече от 5 грама сол на ден. Средният британец консумира повече от 8 грама сол на ден, а американците приемат по 10 грама на ден. Според експерти това отчасти се дължи на широко разпространените заведения за бързо хранене.Добави коментар