Солариумите водят до рак

33
Солариумите водят до рак

Досега се смяташе, че предизвикват бръчки

Солариумите се оказаха още по-вредни, защото ултравиолетовите лъчи от тях проникват много по-дълбоко в кожата, отколкото се мислеше досега, предупредиха британски специалисти. Както съобщава Дейли мейл, досега се смяташе, че дългите ултравиолетови лъчи UVA, излъчвани от солариумите, предизвикват предимно бръчки и петна по кожата. Британски учени обаче установиха, че те могат да предизвикат и рак.

Това означава, че за кожата е вредно дори и слабото сутрешно или следобедно слънце, защото тогава количеството на UVA е високо. Застрашени са и шофьорите – UVA прониква през стъклото.

Проф. Йънг от лондонския Кингс колидж изследва въздействието на ултравиолетовите лъчи върху кожата на 12 здрави младежи. Той установи, че UVB увреждат предимно горния слой на кожата. Той се подновява на четири седмици. UVA обаче проникват много по-дълбоко.

Някои от увредените от UVA клетки започват да растат и да се делят много бързо. Затова рискът от рак е по-висок. Според Световната здравна организация (СЗО) канцерогенността на солариумите е не по-малка от тази на цигарите.

Междувременно стана ясно, че в щата Калифорния прие закон, който забранява на ненавършилите 18 години да използват солариум. Забраната влиза в сила от 1 януари от следващата година. Калифорния е първият щат, който поставя такава висока граница на забраната на солариумите. В Тексас те са забранени за деца до 16 години. 30 други щата също имат въведени някакви възрастови ограничения.

Досега в Калифорния солариумите бяха забранени за деца под 14 години, като тези от 15 до 17 години можеха да ги посещават с разрешение на родителите си. Според данни на професионалната организация на собствениците на солариуми от 5 до 10% от клиентите им досега са били под 18 години. Учени от Станфордския институт за ракови изследвания установиха неотдавна, че меланомата е по-честа сред момичетата и жените в районите с по-високи доходи.

Още новини от нашата Фейсбук страница
 Коментари

Коментар: 1

Направо да станем прилепи и да излизаме само нощно време,викам аз ;)))


  • 1

Добави коментар