Сок от моркови и прополис бетонират имунитета

365
Сок от моркови и прополис бетонират имунитета

Доставят ензими, витамини, минерали и микроелементи в лесно усвоима форма

Тази година есента нахлу за един ден с обилни валежи и рязко захлаждане. След първия хладен полъх ще дойде ред на затопляне и ще имаме и приятни есенни дни, но нощите ще бъдат доста хладни. Централното отопление не е включено и зъзненето у дома след завръщане от работа или училище може да бъде причина за простуди. Затова е разумно да се погрижим за допълнително отопление, с което да постигнем 18-21°С.

Но по-важно е да активираме собствената имунна защита. Време е да включим активното пиене на прясно изцедени сокове. Соковете доставят ензими, витамини, минерали и микроелементи в лесно усвоима за тялото форма, а те са оръжия на имунната система. На първо място е разбира се морковеният сок. Морковите съдържат каротин. Каротинът се преобразува в тялото във витамин А.

Този витамин спомага за увеличаване количеството на имуноглобулините тип А, отговорни за локалния имунитет на ниво нос-носоглътка – предния фронт. Слаб имунитет на предния фронт означава хрема, която ще еволюира в грип… Препоръка – по 150-200 мл сок от моркови всяка сутрин за поддържане на доброто здраве. Добре е и бебетата да получават своята доза. Според официалната доктрина в България на бебетата се полагат сокове от третия месец, припомня вестник "Монитор".

Бързото захлаждане още на 23 септември ни напомни за необходимостта от навременна профилактика на грипа. А клеевата тинктура заема водещо място в класацията на имуноукрепващите средства. Добре е да се прилага от сега до края на месец март – най-болното време. Особено важна е тя за децата посещаващи ясли и детски градини.

Вижте как още можем да спасим децата от простудите с клеева тинктура

Тя може да се набави от аптеките, но можем да си я приготвим и сами. 30 г прополис (пчелен клей) се нарязват и се заливат със 100 мл 90-95% етилов спирт. Добре е съдът с прополис и спирт да се разклаща няколко пъти през деня. След седмица тинктурата ще е готова.

В спокоен период един прием по 20-30 капки с малко течност приети ще е достатъчен. Когато започнат да боледуват повече хора, приемите може да се увеличат на 3-4 за един ден. За деца дозата е 1-2 капки за всяка година живот. Двегодишно дете ще получава например в спокоен период веднъж дневно по 2-4 капки, а към Нова година, когато се развихря грипната епидемия, дозата може да се повиши на 3-4 приема.

И още едно приложение – като капки за нос. Пет капки клеева тинктура се разреждат с 10 мл физиологичен разтвор. През 1-2 часа се накапват по 2-3 капки в лявата и дясната ноздра. Ако това се направи при първи симптоми на хрема, може да се пресече еволюцията на простуда и дори грип само с няколко накапвания.

И още едно добро средство за засилване на защитата – бъзов сироп. Смесването със захар на пресни бъзови плодове в отношение 1:1 консервира сиропа. В чист буркан се слага ред плод, върху него се наръсва ред захар и така докато се напълни бурканът. Когато захарта се навлажни, разбърква се. Престоява в буркана до пълно стапяне на захарта. Готовият сироп се налива в чисти бутилки. Съхранява се на хладно място.

С него може да се подслаждат билкови чайове, да се разбърква с обикновена вода. Бъзовите плодове съдържат антоцианови съединения на които се дължи тъмният цвят. Те са с мощни антиоксидантни свойства и това е обяснението за имуностимулиращият и дори антираков ефект. Остатъкът след прецеждането може да се свари на бъзов мармалад, за да се използва най-пълноценно набраният плод.Добави коментар