Смисълът от стволовите клетки

105
Смисълът от стволовите клетки

У нас близо 1400 семейства съхраняват стволови клетки годишно

Вече седем години в България се практикува замразяването на стволови клетки. Все още обаче голяма част от българите не са достатъчно информирани за възможностите, които съхранените клетки предоставят.

До сега в България има съхранени около 3700 проби от пъпна връв в девет частни тъканни банки. Специалистите в областта отчитат, че страната ни изостава, в сравнение с останалите европейски държави, съобщи ТВ7.

В България да съхранят стволови клетки избират средно 1300-1400 семейства годишно. Това са предимно млади, образовани хора, от средната или високата класа. Стволовите клетки, извлечени от пъпната връв на новороденото, могат да помогнат в лечението на 80 заболявания на кръвта и имунната система. Цените обаче варират между 4 и 6 хиляди лева за 20-годишно съхранение на пробата.

Всички двойки, които очакват дете и искат да съхранят стволови клетки, трябва добре да се информират за надеждността на тъканната банка, която са избрали, защото, макар и да не съхраняват финансови активи, а биологични проби, това са банки и тяхната сигурност е изключително важна.

Лекарите твърдят, че стволовите клетки са способни да направят следващата революция в медицината. надеждите са един ден всеки от нас да има достъп до тях.Добави коментар