Случаите на морбили в Европа са се утроили за последната година

98
Случаите на морбили в Европа са се утроили за последната година

Въпреки че ваксинацията има голямо покритие на Стария континент, тя не е достатъчна, за да спре циркулация на вируса

Случаите на заболели от морбили в Европа са се утроили за последната година и са достигнали бройката от 82 596 души – най-високото число, отчетено в последното десетилетие, сочат данни на СЗО. Най-много са случаите в Украйна – 53 218 души, следвани от Сърбия с 5076 души. През 2018 г. са отчетени 72 смъртни случая заради морбили. За сравнение – през 2017 г. те са били 42.

Заради конфликта между Русия и Украйна броят на ваксинираните там в последните години рязко спадна до 31% покритие. До края на 2017 г. са ваксинирани около 90% от децата в страната, но от СЗО подчертават, че това число трябва да се запази няколко години, за да се предотврати разпространението на болестта.

“Картината, която наблюдаваме в Европа за 2018 г., показва ясно, че настоящата ваксинация е недостатъчна, за да спрем морбилите”, коментира регионалният директор на СЗО, цитиран от bTV.

Дребната шарка или морбили е инфекциозно заболяване с характерен обрив по кожата и може да доведе до усложнения на дихателната система. Инфекцията се разпространява по въздушно-капков път. През втората половина на XX в. е въведена ваксинация против дребна шарка, която рязко снижава високата смъртност сред децата в световен мащаб. Морбили е едно от заболяванията, които според СЗО поетапно трябва да бъдат изкоренени в световен мащаб до 2020 г.

В края на 2018 г. от СЗО обявиха световното движение против ваксините за една от големите заплахи през 2019 г. Учените посочват и това като една от причините болестта все още да се разпространява толкова лесно.

Добави коментар