Следродилна депресия

81
Следродилна депресия

Кои са застрашените?

В първата седмица след раждането известни колебания в настроението са напълно нормални. Това е причината много млади майки да не забелязват истинската следродилна депресия или поне да я подценяват. Ето кои са факторите, които повишават риска от реална следродилна депресия, която изисква специфична реакция:

Недостатъчно сън

Проучване на университета в Торонто твърди, че майките с депресия са спяли по-малко от шест часа в денонощието и бебетата им са се будили по три или повече пъти на нощ. Може да намарите риска, като приемете всяка предлагана ви помощ в грижите за бебето и спите при всяка възможност поне в първите един два месеца.

Асистирано зачеване

Според друго проучване, направено в Мелбърн, майките, заченали чрез инвитро, са с четири пъти по-голяма вероятност да страдат от следродилна депресия. Експертите си обясняват тази зависимост с факта, че жените, които са срещнали трудности със зачеването, идеализират майчинството и подценяват усилията, които то изисква. В тази ситуация допитването до опита на други майки е особено полезно – така ще разберете, че е трудно не само на вас и това съвсем не означава, че не се „справяте”.

Мълчанието

Жени, които избягват социални контакти и предпочитат да крият чувствата си за себе си, са под много по-висок риск от следродилна депресия. Ако сте от по-затворения и срамежлив тип, най-добре е да говорите с психолог – споделянето на проблемите с непознат обикновено е значително по-лесно.Добави коментар