След колко чаши кафето започва да вреди на сърцето?

654
След колко чаши кафето започва да вреди на сърцето?

Безспорно е доказано, че кафето има плюсове и минуси

Учени от университета на Южна Австралия потърсиха границата, след която кафето става вредно за сърцето, и установиха, че това е шестата чаша, съобщи в. "Дейли мейл". Изследването се основава на данни за 347 077 души на възраст от 37 до 73 години от британската Биобанка. Целта на учените е била да установят защо някои хора издържат повече на ефектите на кафето от други.

Учените са се съсредоточили върху гена CYP1A2, отговарящ за обработката на кофеина. Те установили, че дори хората с този ген, който помага за по-бързия метаболизъм на кафето, имат проблеми след шестата чаша кафе.

Тъй като повечето хора не надхвърлят три или четири чаши дневно, резултатите от изследването няма да променят ежедневието ни. Изключение са финландците, които често пият по осем кафета на ден. Почти всички обаче сами ограничават консумацията си на ароматната напитка, колкото и да я обичат, и знаят след коя граница тя им се отразява зле.



"Всеки, който е чувствителен към кофеина и получава сърцебиене от него, сам ограничава консумацията си, за да се чувства по-добре. Хората, които пият много кафе, вероятно са неподатливи на него", коментира кардиологът Крис Лабос, който не е участвал в изследването. Д-р Лабос обаче е работил по темата. Негово изследване показа, че кафето увеличава риска от инфаркт с 50%, след като човек изпие 2 млн. чаши.

Според Американската асоциация на кардиолозите кафето има плюсове и минуси. То помага за освобождаването на мастни киселини от тлъстините, които могат да се използват за енергия, и стимулира нервната система. Заради диуретичното си действие обаче увеличава жаждата, а киселинността му може да предизвика рефлукс. Повечето хора обаче се чувстват добре от него. "Общите данни, които са от наблюдения, а не от рандомизирани проучвания, показват, че кафето има защитен ефект", отбелязва д-р Лабос.

Загрижените за сърцето си трябва да обръщат внимание на добавките, които слагат в кафето като захар, сметана, ароматизатори. Те съдържат много калории, които не са полезни за сърцето, посочва БТА.


Добави коментар