Слънцезащитният крем опасен

93
Слънцезащитният крем опасен

Става въпрос за продуктите, съдържащи цинков оксид

Много кремове за слънцезащита, не само не предпазват от рак на кожата, но дори го причиняват, предупреждава zdrave.bg.

Цинковият оксид в слънцезащитните продукти реагира на директна слънчева светлина, като уврежда клетките и повишава риска от развитие на рак на кожата, показват резултатите от ново изследване.

Ултравиолетовата светлина от слънцето стартира химична реакция с цинковия оксид, при която се произвеждат свободни радикали – нестабилни молекули, които се намесват в ДНК-то на клетките. Това, от своя страна, прави последните по-уязвими към рак на кожата и други заболявания.

Изследователи от Университета за наука и технологии в Мисури изчислили, че цинковият оксид започва да реагира около час, след като е изложен на слънцето. В едно лабораторно изследване половината от клетките, потопени в разтвора от цинков оксид, умрели след само 3 часа излагане на ултравиолетова светлина, а 90% умрели след 12 часа.

И все пак изследователите, цитирани от изданието Toxicology and Applied Pharmacology, твърдят, че е по-добре да използваме слънцезащитен крем, вместо да излизаме навън без протекция – или, разбира се, най-добре е да си купим слънцезащитен продукт, който не съдържа цинков оксид.Добави коментар