Слънцето понижава кръвното

112
Слънцето понижава кръвното

То може да помогне при предотвратяване на сърдечни удари и инсулти

Слънчевата светлина може да понижи кръвното налягане и да помогне за предотвратяването на сърдечни удари и инсулти, установиха учени. Те смятат, че ползите за здравето от слънчевите лъчи надвишават рисковете от рак на кожата.

Учени от университета в Единбург установиха, че когато кожата е изложена на слънчева светлина само за 20 минути, кръвоносните съдове освобождават азотен оксид. Той намалява кръвното налягане, понижавайки риска от сърдечен удар, инсулт или съсиреци в кръвта.

За и против солариума

Дерматологът д-р Ричард Уелър отбелязва, че инсултите и сърдечните удари отнемат живота на много повече хора, отколкото рака на кожата. Неговият екип наблюдавал кръвното налягане на 24 доброволци, които седели под лампи за тен за два сеанса по 20 минути всеки.

При първия сеанс доброволците били изложени както на ултравиолетови лъчи, така и на топлина. За втория сеанс учените блокирали ултравиолетовите лъчи и ги изложили само на топлина.Кръвното налягане на доброволците се понижило значително след първия сеанс, но не и след втория. Това дава основание да се смята, че ултравиолетовата радиация, а не топлината е отговорна за положителните последици.

Учените смятат, че слънчевата светлина отключва азотния оксид, натрупан в кожата, и разширява артериите. И двете неща понижават кръвното налягане.

Изследването показва още, че населението на страни далеч от Екватора, с по-малко слънчева светлина, има по-високо кръвно налягане. Д-р Уелър все пак предупреждава, че слънчевата светлина не е "лечение" и допълва, че е "твърде рано да се каже" дали хората трябва да се излагат повече на слънце.Добави коментар