Слънцето не е за тен, а за здраве

109
Слънцето не е за тен, а за здраве

Заболяванията от меланома постоянно се увеличават

Заболяванията от меланома постоянно се увеличават, тъй като изтънелият озонов слой вече не ни предпазва както преди от ултравиолетовите лъчи. Тяхната интензивност се е повишила и провокира развитието на рак на кожата, предупреждават експерти от Световната здравна организация (СЗО).

Ултравиолетовите лъчи, сами по себе си, не са вредни, ако се отнасяме към тях с мярка, т.е. приемаме ги дозирано. Тогава от тях има само полза – те проявяват своето бактерицидно, витаминообразуващо и еритемно (пигментно) действие.

• Бактерицидното въздействие се проявява чрез способностите на ултравиолетовите лъчи при определена доза облъчване да убиват патогенните микроби.

УВ-лъчите правят възможно изработването на витамин D в организма, а той е необходим за поддържането на нормалното състояние на мускулите, нервната система и костната структура.• Пигментното действие на ултравиолетовите лъчи се състои в тяхната способност да предизвикват кожни реакции – еритема (зачервяване на кожата) и пигментация (загар).

• При 77% от хората слънчевите лъчи предизвикват едновременно и еритема, и пигментация. Тези хора имат розова, нормално функционираща кожа.

Във втората група влизат около 9% от хората – те са с бледа кожа, при която кожната реакция се проявява само под формата на еритема (кожата само се зачервява, без да придобива загар).

В най-изгодно положение са хората от третата група (около14%), които бързо почерняват на слънце без тяхната кожа да се зачервява.

Голямо значение при слънчевите бани има съчетанието между температурата на въздуха, неговата влажност, вятъра и атмосферното налягане, а също така индивидуалната чувствителност към слънчевата радиация и общото здравословно състояние. Избирайки място за плаж, не трябва да забравяме, че бетонираните площадки поглъщат много топлина и създават благоприятни условия за образуването на поток горещ въздух. Така те могат да превърнат обичайната слънчева баня в гореща и сухо-въздушна.Преди време се смяташе , че най-доброто време за слънчеви бани са утринните часове (от 8 до 10), когато морският бриз оказва охлаждащо въздействие, а скалите и пясъкът не са толкова нагрети. Но през тези по-ранни часове във въздуха има по-малко водни пари и повече ултравиолетови лъчи.

Във връзка с изтъняването на озоновия слой и съответно увеличаването на интензивността на потока УВ-лъчи, вече не се препоръчва сутрешното продължително пребиваване на слънце. Най-добре е тогава просто да се разхождате по брега, облечени с леки светли дрехи, шапка и тъмни очила, а не да се печете на плажа.

Избягвайте още засиленото потене, както и задължително след излизането от водата изтривайте тялото си с кърпа – влажната кожа е по-възприемчива към изгарянията, предупреждава zdrave.bg. Приготвяйки се за море, е добре да се консултирате с лекар, за да сте наясно какви дози ултравиолетови лъчи са безопасни за вас.

При нормално физическо състояние излагането на слънце (хелиотерапията) е полезно за здравето. С негова помощ се усъвършенстват механизмите на ветегативната нервна система, нараства съпротивляемостта на организма към различните инфекции и простудните заболявания, повишава се работоспособността.

Като профилактично и закаляващо средство хелиотерапията се препоръчва за всички здрави хора. Тя е полезна по-специално за тези, които страдат от хиповитаминоза, редица кожни заболявания, бавно зарастващи рани, язви, счупвания на костите, хронични заболявания на опорно-двигателния апарат.

С напредване на възрастта трябва да се приемат по-рядко слънчеви бани, а тяхната продължителност следва да бъде намалена.Бъдете много внимателни и към реакцията на децата към въздействието на слънцето. Ако детето стане вяло, капризно, раздразнително, ако апетитът му изчезне и се появят нарушения в съня, трябва незабавно да прекратите слънчевите бани. Недопустимо е пребиваването на малки деца под палещите слънчеви лъчи – те трябва да почерняват под тента или плажен чадър.

Хелиотерапията е противопоказна при следните заболявания:
• кръвотечения,
• изтощение, злокачествени и доброкачествени ракови образувания,
• прогресираща форма на туберкулоза,
• хипертония,
• бронхиална астма с често и тежки пристъпи,
• нарушения във функциите на ендокринните жлези,
• функционални нарушения на нервната система,
• заболявания на кръвта,
• малария и
• при повишена чувствителност към слънчевите лъчи.Добави коментар