Слънцето намалява имунитета?

131
Слънцето намалява имунитета?

Умерени дози слънце „палят” хормоните

Истина е, че добрият тен има предпазно действие, а освен това, при правилно дозиране, слънцето има подчертано стимулиращ ефект за имунната система. И още - то предпазва от остеопороза, регулира нивата на хормоните. То може да увеличи нивата на тестостерона до 100%. И така слънцето може да помогне в случаите на проблеми със забременяването.

Вярно е обаче и обратното - при предозиране на слънчевите бани може да се стигне до слънчев или топлинен удар, до изгаряния, а освен това нараства рискът от развитието на рак на кожата. Щом организмът се претовари с UV лъчи, имунната система страда.

Доказателство на тази теза е зачестяването на гнойните ангини по време на най-горещите летни дни. Обикновено причината се търси в някоя чаша студена вода или бутилка кока- кола. Въпреки това повечето хора пият и студена вода, и газирани напитки, без непременно да се разболяват. Така че тези, които боледуват, трябва да се замислят за отслабналата си имунна система, която вероятно е виновна.

Прекаляването със слънцето много често е свързано и с повишена физическа активност - плуване, игри, екстремни изкачвания в планината. Усиленото натоварване изразходва основни антиоксиданти - най-вече витамин С.

В същото време храненето през почивката не е най-доброто, на което сме свикнали. И имунната система пак започва да страда. За да я подкрепим, е добре всеки ден да вземаме по 1-2 грама витамин С допълнително.Добави коментар