Слънчева алергия

202
Слънчева алергия

Как да се предпазим?

Слънчевата алергия, или още слънчева уртикария, е знак на организма ни, който казва "стоп" на излагането на слънце. Появава се в началато на пролетта, когато събличаме повече дрехи и оставяме голи части на тялото си. При други тя идва едва на лятната почивка, при интензивно излагане на слънце.

Какво представлява?

Най-често това са малки пъпчици, появяващи се по частите на тялото, които са били изложени на слънчевите лъчи. Те са сърбящи и дразнещи или даже болезнени, като изчезват, когато се скрием от слънцето. При по-тежките форми на болестта могат да се превърнат дори в мехури. Характерното за този тип алергия е, че обривите не се появяват по лицето.

Кого засяга?
Дори и никога да не сме имали слънчева алергия, това не значи, че това лято тя няма да се появи и да ни развали почивката. Всъщност, болестта засяга над 20% от населението на Земята и потърпевшите все повече се увеличават, защото слънчевите лъчи стават все по-опасни. Данните сочат обаче, че тя е рядко срещана във възрастите под 18 и над 50 години.

Лошата новина за нежния пол е, че страдащите от слънчева алергия са предимно жени. И естествено, реакцията на организма ни към слънцето е най-силна на морския бряг. Не забравяйте също така, че все по-често слънчевата алергия се появява при хора, които са прекалили с използването на солариум, и бъдете внимателни с този тип процедури.

Как да се предпазим?
За съжаление, веднъж появила се, както всички алергии, тя е нелечима. Можем обаче да контролираме проявите й, като се грижим добре за кожата си. Едно от най-важните условия за това е да стоим на сянка в часовете на най-активно слънцегреене - от 11 до 16 часа. Задължително е използването на лосиони със слънцезащитен фактор, като той трябва да бъде поне 10, а за по-бяла и чувствителна кожа - 30.

Ако изявата на алергията е прекалено силна, добре е да се консултирате с алерголог и кожен лекар, тъй като болестта има различни видове. Те ще ви препоръчат най-доброто средство да се справите с нея.

Една от основните причини да се грижите добре за кожата си, дори и да нямате слънчева алергия, са данните, че обикновено тя се предава наследствено. Затова полагайте грижи за себе си, за да не обречете и децата си на свръхчувствителност към слънцето.Коментари

Коментар: 1
Слънчева алергия

apis mellifica 15 ch - "boiron" -за предпазване и лечение на появила се алергия,изключотелно се радвам и съм благодарна,че го има


  • 1

Добави коментар