Слабите хора с уязвимо сърце

120
Слабите хора с уязвимо сърце

Ген при слабите хора е предпоставка за проблеми със сърцето

Специалисти от Великобритания са идентифицирали ген, който при слабите хора е свързан с повишен риск от сърдечносъдови заболявания и диабет, съобщи Ройтерс.


Епидемиолози от Британския съвет за медицински изследвания са открили връзка между гена, наречен IRS1, и по-ниското съдържание на мазнини в тялото. Оказало се обаче, че същият ген е свързан и с 20 процента по-висок риск от сърдечносъдови болести и диабет тип 2 – заболявания, за които като рисков фактор обикновено се приема наднорменото тегло.


Хората, и особено мъжете, със специфична форма на гена IRS1, имат по-малък процент телесни мазнини. При тях обаче се откриват нездравословни нива на холестерола и кръвната захар - ключови маркери за т.нар. метаболитни заболявания като болести на сърцето и диабет тип 2.


До този извод са стигнали специалистите, след като са изследвали генетичния код на над 75 000 души в търсене на гени, обуславящи процента на телесните мазнини.
Изследователите са открили още, че генът IRS1 е свързан само с по-ниското количество на подкожните мазнини, но не и с нивата на вредните висцерални мазнини, които се натрупват около органите. Вероятното обяснение е, че носителите на гена IRS1 са по-неспособни да складират мазнини под кожата и те се натрупват около други органи в тялото, превръщайки се в потенциална заплаха за правилното им функциониране.
 Добави коментар