Слаба памет и умора издават анемията

325
Слаба памет и умора издават анемията

Една седма от децата до 2-годишна възраст развиват анемия най-вече заради липсата на желязо в храната

Недостиг на червени кръвни телца, които пренасят кислорода в тялото. Това е причината за анемията, от която най-често страдат тийнейджърите и жените. Една десета от тях имат подобни оплаквания. Болестта обаче засяга и силния пол, както и по-малките деца - в такива случаи обикновено обаче тя е свързана с някаква друга болест.

Анемията може да ви докара и сърдечни проблеми - хората, които страдат от нея, имат малко кислород в кръвта, което значи, че работата на сърцето става по-тежка. То трябва да изпомпва по-голямо количество кислород, който да достави до органите на тялото. Затова аритмията, недостигът на въздух и болките в гърдите също могат да подскажат, че става дума за анемия.

Една седма от децата до 2-годишна възраст развиват анемия най-вече заради липсата на желязо в храната. Болните от желязодефицитна анемия понякога изпитват нужда да ядат странни неща като кал, пепел, пръст или лед. Работа на педиатрите е да изследват всички деца за коварната болест на 12 месеца. Ако не се лекува, тежката анемия може да засегне мозъчното развитие. Рискови са и хората с хронични заболявания, а понякога анемия може да отключи и бременността. Жените, които губят много кръв заради обилния си месечен цикъл, също могат да си докарат това заболяване.

Желязото през бременността

Тийнейджърите специално са застрашени от заболяването заради бързия растеж. По-често негови жертви стават момичетата. Затова е много важно девойките да внимават с диетите - ограничаването на храната може да ги лиши от така нужното желязо. Ако го поемаме от постните храни, то не се усвоява така добре от организма, като желязото от червеното месо. Млечни продукти, калциеви добавки, кафе и чай също пречат желязото да бъде усвоено.

По принцип тялото се нуждае от витамин В12 и фолиева киселина, за да произвежда червени кръвни клетки. Полезният витамин влиза в съдържанието на животинските продукти и зърнените закуски. Зелените зеленчуци, плодовете, бобовите храни, грахът, макаронените изделия пък са източник на фолиева киселина, пише вестник "Стандарт".

Лечението на желязодефицитната анемия е желязо на таблетки. Най-добре е да ги приемате с храна, богата на витамин С или с портокалов сок. Но никога не ги смесвайте с калций, кафе или чай. Предозирането с желязо пък може да е опасно, така че задължително спазвайте това, което ви е наредил докторът. Когато си правите изследвания, имайте предвид, че ако сте пушач, това може да подведе лекаря. Обикновеното изследване може да не покаже проблеми с хемоглобина, защото в кръвта на пушачите той по принцип е повишен.

Анемия през бременността

Червено месо, черен дроб, риба, тофу, леща, боб, зелени зеленчуци и сушени плодове са сигурни съюзници в битката ви с анемията. Продуктите, богати на витамин В12 и фолиева киселина, също помагат - яйца, спанак и банани. Благодарение на витамин С, който влиза в състава на цитрусите и някои други плодове и зеленчуци, желязото ще се усвои по-лесно.Добави коментар