Скарлатината

165
Скарлатината

Шарката засяга децата между 1 и 9 години

Скарлатината е вид шарка, която се причинява от бактерии. Заболяването най-често засяга деца от една до деветгодишна възраст. Периодът на най-голямото му разпространение е през есента и зимата.

Скарлатината се предава по въздушно-капков път, рядко чрез храна или замърсени предмети. Според статистиката се заразяват между 30% и 40% от лицата, имали контакт с болния. За разлика от повечето шарки, при около 10% от боледувалите е възможно повторно заразяване.

Инкубационният период е от 1 до 7 дни, най-често болестта се появява в промеждутъка между 3-тия и 5-тия ден. На болните се налага 10-дневна карантина. Заболяването започва с висока температура, болки в гърлото, силна отпадналост и главоболие, възможно е и повръщане.

Обривът обикновено е налице на следващия ден - първоначално се появява зад ушите, бузите се зачервяват, а около устата се оформя триъгълник от по-бледа кожа. С развитието на болестта той с разпространява по гърдите, гърба и по свивките и слабините, но не и по-лицето. Представлява дребни червени петънца, които преминават за около 2-4 дни.

Влошава се състоянието на гърлото и сливиците, които се покриват с налепи. Друг характерен за скарлатината симптом е покритият с бели налепи език, който впоследствие става малиновочервен. При по-малките деца е възможно болестта да протече с малък или никакъв обрив.

Този вид шарка е опасен заради възможните късни усложнения - стрептококът, който я предизвиква, често отделя токсини и алергени. Възможно е да последват възпаления на лимфните възли, ушите, околоносните кухини, бъбреците, ставите, черния дроб, дори на мозъка и сърцето.

За да се избегнат усложненията, на болните се предписват пеницилинови препарати, както и противоалергични лекарства и витамини. Правят се и изследвания на всеки седем дни от началото на болестта, до 21-вия ден.

За да се облекчи състоянието на болния, е препоръчителен по-интензивният прием на течности, както и избягването на кисели, солени и пикантни храни, които могат да подразнят гърлото. Добре е ястията да са по-течни или под формата на каша, защото преглъщането е затруднено.

Включи се в анкетата на dete.bg и woman.bg и спечели наградиКоментари

Коментар: 4
Коментар: 3
Коментар: 2
1zqjhh'"(){}:/1zqjhh;9

Коментар: 1

1zqjhh'"(){}:/1zqjhh;9


  • 1

Добави коментар