Синдромът на Даун - какво не знаеш?

1736
Синдромът на Даун - какво не знаеш?

Около 100 деца със Синдром на Даун се раждат всяка година в България

Днес е Международният ден на хората със Синдром на Даун. Ето няколко факта за него, които най-вероятно не знаете:

Той е наречен на английския невролог и аптекар Джон Лангдън-Даун, който описва през 1866 г. първия случай на този синдром.

Във всяка клетка на носителите на синдром на Даун има по 47 вместо обичайните 46 хромозоми. Изменението настъпва в 21-вата хромозома.

Около 100 деца със Синдром на Даун се раждат всяка година в България. Все още голяма част от тях се изоставят от родителите в социални домове.

Вероятността жена на възраст до 25 години да роди дете със синдром на Даун е под 0.1%, до 35 години е 0.3%, до 40 години - 1%, а над 48 години вероятността се покачва драстично на 9%.Синдромът на Даун засяга по-често момчетата, в сравнение с момичетата - в съотношение 53:47.

По-голямата част от хората, които се раждат със синдрома, страдат и от порок на сърцето. Те боледуват по-често и от левкемия, в сравнение с останалите.

Биохимичният скрининг е лабораторно изследване на кръвна проба. Чрез него се прави оценка на риска за раждане на дете със Синдром на Даун. Изследването се прави между 15 и 20 гестационна седмица.

Тест за ранно пренатално откриване на Синдром на Даун у зародиша вече е в продажба в някои европейски страни. Той се прави в 12-ата седмица от бремеността.Специфичните физически белези при децата, родени със синдрома, са трета фонтанела, очи във формата на бадем, петна по външната част на ириса на окото, дълбока бразда по средата на дланта, уголемено разстояние между първия и втория пръст на крака.

Повечето бебето със Синдром на Даун имат трудности при сукането, лесно се уморяват, плачат по-малко и са по тихи от останалите деца.

Хората със Синдром на Даун са жестоко дискриминирани през годините. Още Джон Лангдън-Даун ги нарича „монголоидни идиоти“, а по време на националсоциализма в Германия са избити над 70 хил. души със синдрома.Добави коментар