Синдром на разбитото сърце

173
Синдром на разбитото сърце

Нов термин в кардиологията

Нов термин се появи в кардиологията – "синдром на разбитото сърце", който характеризира заболяване, протичащо на фона на силни душевни преживявания и стрес.

Медицинският термин на заболяването е кардиомиопатия такоцубо. Същността на заболяването е в това, че под влияние на описаните фактори се случва внезапно отслабване на съкращаването на сърдечния мускул.

В резултат с няколко пъти нараства рискът от инфаркт и ранна сърдечна недостатъчност, се отбелязва в изследване, публикувано в "Британско медицинско списание" и цитирано от МИГнюз.Така например, родители, загубили детето си, в първите 10 години умират четири пъти по-често от тези, които не са преживели подобно сътресение. До подобни последствия води и загубата на брачния партньор, посочва novini.bg.

Причините за развиване на "синдром на разбитото сърце" не са само психологически. Тежките преживявания отслабват имунната система, в резултат на което се покачва рискът от пневмония вследствие на обичайната простуда или възможността да попаднеш в катастрофа вследствие на нарушена концентрация на вниманието.

Затова специалистите съветват хората, преживели тежка загуба, в продължение на една година минимум да бъдат наблюдавани от кардиолог или специалист по психосоматика.Добави коментар