Симптомите на аутизма

205
Симптомите на аутизма

Как да ги разпознаем навреме?

Аутизмът е неврологичнозаболяване, което засяга развитието на мозъка и влияя върху поведението на човек. Според статистиката едно на всеки 80 деца е аутист. Той се среща четири пъти по-често при момчетата, отколкото при момичетата. Първите симптоми се появяват още в ранна детска възраст - преди детето да навърши три години. Те се разделят на три групи.

Проблеми в общуването
Децата аутисти не умеят да общуват. Те не гледат никого в очите, не осъществяват контакт с усмивка или жестове, не обръщат внимание на връстниците си. Не умеят да изразяват съпричастност, не се присъединяват към общите игри и емоции. Повечето от тях не позволяват да ги докосват.Проблеми с говора
В повечето случаи не говорят или ако го правят, то речта им е неразбираема за околните. Не се опитват да компенсират това с мимики и жестове, не имитират действията на другите. Често речникът им е крайно ограничен и те повтарят непрекъснато едни и същи думи и изрази.

Повтарящи се действия и интереси
Децата аутисти с часове повтарят едно и също действие, например въртене на гумите на количка. Понякога те се въртят около себе си, разглеждат пръстите на ръцете си продължително време, взират се в един обект.

Някои от физическите симптоми на аутизма са слаби стави и мускулен тонус. Някои от аутистите имат висок праг на болка. Специалистите още не са установили на какво се дължи аутизма, но при повечето деца прогнозите са добри - те успяват да овладеят основните умения, които им помагат да се справят в живота.Коментари

Коментар: 1
JCULvrCgJzpF

sAx7HW I truly appreciate this blog article.Much thanks again. Really Great.

Този коментар е цензуриран!
Ако искаш да го прочетеш натисни ТУК.


  • 1

Добави коментар