Симптом на какви заболявания може да е честото прозяване?

794
Симптом на какви заболявания може да е честото прозяване?

Ако се прозявате по-често, не трябва да си поставяте диагноза предварително и да се притеснявате

Терапевтът и специалист по инфекциозни заболявания Нуржахан Фалахи разказа симптом на какви заболявания може да е честото прозяване.

"Прозявката е спонтанно дихателно движение, състоящо се от дълбоко вдишване и енергично издишване. Чрез отпускане на мускулите и отваряне на дихателните пътища този рефлекс е полезен. Прозявката помага за отпускане след нервно напрежение или стрес, а също така активира работата на мозъка.

Като симптом честото прозяване може да се прояви например заради следните патологии: депресия - когато нивото на кортизол (хормонът на стреса) се повиши в кръвта, нарушения на щитовидната жлеза, захарен диабет, намаляване на нивата на хемоглобина или концентрацията на полови хормони, чернодробно заболяване, свързано с нарушен метаболизъм на мазнините“, сподели лекарят мнението си.

Тя добави, че ако се прозявате по-често, не трябва да си поставяте диагноза предварително и да се притеснявате. В масовия случай хората се прозяват поради умора, липса на сън, стрес и даже от скука. Нормално е и човек да се прозява повече, след като е взел лекарства за алергии и антидепресанти, посочва БГНЕС.

Добави коментар