Шарките

237
Шарките

Какви са симптомите и как се заразяваме?

Влязохме в сезона на шарките. Вижте какви са симптомите им и как става заразяването.

Морбили
Морбили е дребна шарка, наричана още брусница. Най-често боледуват деца на възраст от 2 до 10 години. Тя се предава по въздушно-капков път и засяга до 100% от хората, които са били в контакт с болния. Инкубационният период е 10 дни, като болният е заразен 1-2 дни преди първите симптоми и около 7 дни след това.

Първите признаци са висока температура, кашлица, хрема и белезникави петна по бузите и в устата. След това се появява обрив зад ушите, който постепенно засяга цялото тяло. Най-честото усложнение, което се среща при малките деца, е отитът. Възможно е обаче болестта да доведе до бактериални инфекции.

Скарлатина
Скарлатината най-често засяга деца от една до деветгодишна възраст. Тя се предава по въздушно-капков път, заразяват се между 30% и 40% от лицата, имали контакт с болния. При около 10% от боледувалите е възможно повторно заразяване. Инкубационният период е от 1 до 7 дни.

Заболяването започва с висока температура, болки в гърлото, силна отпадналост и главоболие, възможно е и повръщане. Обривът се появява зад ушите, бузите се зачервяват, а около устата се оформя триъгълник от по-бледа кожа. Друг характерен за скарлатината симптом е малиновочервеният език. Възможно е да последват възпаления на лимфните възли, ушите, околоносните кухини, бъбреците, ставите, черния дроб, дори на мозъка и сърцето.Варицела
Това е най-разпространената шарка, наричана още лещенка или дребна шарка. Тя е силно заразна - при контакт с болен се разболяват 80% от неболедувалите. Разпространява се по въздушно-капков път. Инкубационният период на болестта е от 10 до 21 дни след контакт.

Шарката причинява обрив по кожата, който първо се проявява по корема, гърба и лицето, а впоследствие засяга и цялото тяло, включително устната кухина и ушите. Появяват се температура, болки в гърлото и тялото, хрема и кашлица. Усложненията са редки, но е възможно да се развие гнойна ангина, възпаление на ухото, синуит, бактериална инфекция, вирусна пневмония и енцефалит.

Рубеола
Рубеолата се предава по въздушно-капков път, а инкубационният период е от 12 до 24 дни. Най-податливи на вируса са децата на възраст между 5 и 9 години. Симптомите на болестта са хрема, суха кашлица, повишена температура, главоболие. Появява се и обрив, който започва от лицето и шията и се разпространява по ръцете, краката и гърба.

Рядко се получават усложнения, като артрит, енцефалит, кръвоизливи, бронхопневмонии, възпаления на средното ухо, сърдечния мускул и черния дроб. Болестта е най-опасна за бременните жени, особено в първите два месеца. Вирусът заразява и плода, като води до тежки увреждания.Добави коментар