Сенната хрема

124
Сенната хрема

Над 1 млрд. по света страдат от нея

Сенната хрема - над 1 милиард души в света са нейни жертви. В щатите те са 39 млн., в България - 20% от населението. Алергичният ринит причинява сериозни страдания и дискомфорт, които могат да се сравнят дори с тежките форми на астма.

Болестта, както всяка алергия, представлява реакцията на имунната ни система към тревния и дървесния полен, спорите от плесен, но нерядко може да се отключи от домашен прах или животински косми. Най-често се изразява в запушен и течащ нос, сълзящи очи, главоболие, замаяност, дразнене в гърлото и ушите, кихане, дори и астматични пристъпи.

Поради сезонната й проява, често страдащите от сенна хрема я пренебрегват и чакат просто да отшуми. Алергичният ринид обаче е свързан и с друри заболявания. Той може да доведе до инфекции на синусите и ушни инфекции. Той прави организма много по-податлив на болести, тъй като възпалението на носа е „отворена врата” за вирусите.

Днес срещу сенната хрема пазарът предлага огромно количество препарати, включително и хомеопатични, както и такива на билкова основа. Един от най-ефективните борци срещу болестта е витамин С. Включете в менюто си храни, които са с богато съдържание на витамина, за да облекчите симптомите. Срещу алергиите успешно действат и калций и магнезий.

Не забравяйте, че трябва да започнете лечението на алергичния ринит поне две седмици преди да се появат първите симптоми. Освен предписаните ви лекарства, е добре да вземате и имуностимулант, който ще помогне на организма ви по-успешно да се справи с алергията.

Ето и няколко важни правила, които трябва да спазвате, за да облекчите симптомите на сенната хрема.

*Ако имате възможност, не излизайте, когато е ветровито. Вятърът разнася полените и им помага да попаднат в очите и носа ви. Най-подходящото време за разходка, ако имате сенна хрема, е при тихо време и след дъжд.
*Не се разхождайте в открити пространства с цветя, цъфтящи дървета и тополи. Махнете цветята и от вкъщи.
*Когато се возите в кола, помолете прозорците да са затворени, за да не ви измъчва влезлият вътре прах от цветята.
*Поставете мрежи на прозорците, за да няма достъп на полени. Добре е и да ги затваряте, когато навън е ветровито.
*Сменяйте често дрехите си - те са преносители на полени. Добре е тези, с които сте били навън, да не оставяте в спалното помещение.
*По косата също полепва много цветен прах, мийте я по-често.
*Йонизаторите помагат за отстраняването на полена, както и на прахта.

Как да се справите с пролетните алергии на децата може да видите тук.

Включи се в анкетата на dete.bg и woman.bg и спечели наградиКоментари

Коментар: 6
Коментар: 5
1zqjax'"(){}:/1zqjax;9

Коментар: 4
Коментар: 3

1zqjax'"(){}:/1zqjax;9

Коментар: 2
сена хрема

лоша работа ние сме със алерия

Коментар: 1
сена хрема


  • 1

Добави коментар