Седящата болест

71
Седящата болест

По-опасна от тютюнопушенето

Седенето с часове може да повиши риска от сърдечно-съдови заболявания. Това показва изследване на американски учени. "Седящата болест" може да толкова опасна, колкото и пушенето, категорични са лекарите.

Умора, забавена мисъл, болки в очите, непълноценна работата - това са само част от оплакванията на хората, водещи заседнал начин на живот. При тях рискът от сърдечно-съдови заболявания е с 80% по-висок.

Решението на проблема не са тежките физически натоварвания в залата за фитнес, а по-честото ставане и раздвижване. Доказано е, че когато човек е изправен, той изгаря три пъти повече калории, отколкото в седнало положение.Свиването на мускулите стимулира важни процеси, свързани с разграждането на мазнините и захарите. Когато хората седят, мускулите не се свиват и процесите спират, предупреждава ТВ7.

В тази връзка лекарите препоръчват задължително поне 30 минути активно движение на ден. Когато има 10 часа работа на компютър, работодателят би трябвало да осигури очила за работа на компютър или пък на всеки час да има някаква минимална почивка от около 15 минути.

Рискови са професиите, които изискват високо умствено напрежение и задължително, принудително положение на тялото. Такива са диспечерите на самолети, лекарите, чиновниците. Хората, които постоянно карат моторни превозни средства, също влизат в тази рискова група.Добави коментар