Седмица на донорството

71
Седмица на донорството

807 чакат у нас за трансплантация

От началото на годината в България са извършени едва 8 трансплантации на органи, като, за сравнение, през миналата година те са били 68.

807 са нуждаещите се в момента от трансплантация на бъбрек, 25 чакат за сърце, 26 - за черен дроб и 4-ма - за бял дроб, сочат данните, цитирани от Дарик радио.

От 2012 г. средствата, които Министерство на здравеопазването ще плаща за извършването на трансплантации, се увеличават. Това съобщи новият директор на Изпълнителната агенция по трансплантации доц. Силви Кирилов.

Най-голямо е увеличението на средствата за трансплантация на черен дроб - с 25 хил. лв., а с 20 хил. лв. се вдигат парите за трансплантация на сърце.

С по 5 хил. се увеличават средствата за присаждане на бъбрек и тънко черво, има увеличение и на средствата за извършване на трансплантации на стволови клетки.

Само 2 хиляди души са заявили в здравноосигурителните си книжки, че не желаят да бъдат донори. Въпреки това България продължава да е държавата с най-малко донори на глава от населението. По тази причина здравното ведомство стартира кампания, лице на която е Адриан Рачев-Румънеца.

„Всеки говори, че няма как да си даде органите, но това са пълни глупости. В момента, в който твой близък, роднина няма нужда от тези органи, той наистина няма нужда от тях. Един умиращ човек, потенциален донор, може да спаси четирма - два бъбрека, черен дроб, сърце - това са четирите животоспасяващи", добави Румънеца.

Националната седмица за подкрепа на донорството ще продължи от 6 до 12 юни. На 11 юни - събота, от 14 ч. ще бъде възстановена „Градината на донорите" до театър „София", а на 12 юни - неделя, от 16 ч. в Борисовата градина ще се проведе футболен мач на хора с трансплантации.

В рамките на Националната седмица ще се раздават информационни материали и ще бъдат оповестени резултатите от национално представително социологическо проучване за нагласите на българите към донорството.Добави коментар