Създадоха клетки за лечение на диабет

292
Създадоха клетки за лечение на диабет

Американски учени съобщиха, че за първи път са успели да разработят човешки клетки, които произвеждат инсулин и регулират нивото на кръвна захар

Американски учени съобщиха, че за първи път са успели да разработят човешки клетки, които произвеждат инсулин и регулират нивото на кръвна захар.

Клетките се трансплантират и не предизвикват отхвърляне от страна на имунната система, а резултатите от проучването са публикувани в списание Nature, предаде БГНЕС. За преодоляване на проблемите с диабета учените решили, че може да се направи трансплантация на бета острови на панкреаса - струпвания от клетки, които да произвеждат инсулин и други хормони.

Но донорските клетки предизвикват реакция, което налага пациентът да взема цял живот имунодепресанти, което, от своя страна, носи сериозни рискове от заразяване.

Учени от института „Солк” създадоха първите произвеждащи инсулин клетъчни клъстъри, използвайки технологията на стволовите клетки, способни да възстановят глюкозната хомеостазата на без отхвърляне след трансплантацията.

След първоначалните положителни резултати от опити върху лабораторни мишки, предстои да се направят допълнителни изследвания и да се наблюдава по-продължително време реакцията на организма.

Добави коментар