Сърцето спира без сол

158
Сърцето спира без сол

По-добре да солите умерено, отколкото изобщо да не солите

Лекарите предупреждават от години, че консумацията на много сол повишава риска от високо кръвно налягане и други сърдечни проблеми. Понижаването на приема на сол понижава и кръвното, но изследванията все още не са доказали, че се подобрява и общото здравословно състояние.

Според изследването на учени от университета МакМастър в Канада, хората, консумиращи умерено количество сол, са с най-нисък риск от сърдечни проблеми. Консумиращите много сол били изложени на риск от удар, сърдечен пристъп и други кризи, а консумацията на малко сол създавала опасност от отказ на сърдечната дейност.

В изследването са участвали близо 30 хиляди души при два клинични теста в продължение на 4 години, съобщава БГНЕС.Консумацията на под 3 грама сол на ден и консумацията на 7-8 грама сол са криели своите рискове. Въпреки това по-ниската консумация е била далеч по-безвредна, отбелязват учените, поради което борбата за понижаването на количеството сол в обработените храни трябва също да продължи.

Често хората дори не разбират колко сол са приели с консумацията на една или друга храна и повечето все още ядат прекалено много. Това води до високо кръвно, отбелязват учените, които подчертават, че високото кръвно налягане е една от водещите причини за удари, сърдечни пристъпи и други сърдечносъдови заболявания.

Общо те отнемат живота на над 17 милиона души годишно.Добави коментар