Сън vs напълняване

118
Сън vs напълняване

Хормони карат хората да се хранят нездравословно

Лошият нощен сън е причина за напълняване, показва американско-канадско изследване. Непълноценната почивка през нощта увеличава нивата на хормони, свързани с трупането на килограми, което кара хората да изпитват неустоимо желание за сладки или мазни храни, за да се преборят с умората и липсата на концентрация, установиха учените.

Това може да доведе до порочен кръг, тъй като лишените от сън хора изпитват „захарни пристъпи“, след като са погълнали нездравословни храни като бисквити, шоколади, чипсове. Скоро след това те са последвани от енергийни пристъпи, които ги карат да консумират повече мазни храни.

Според изследователите от Детската болница в Онтарио, САЩ, и университета Лавал в Квебек хората, стремящи се да топят килограми, се нуждаят от добър нощен сън между 5,5 и 8,5 часа, съчетан с добра диета и упражнения, пише БГНЕС.

"Все повече изследвания показват, че навиците за спане не трябва да бъдат пренебрегвани, когато се предписва програма за сваляне на килограми на пациент с наднормено тегло. Сънят трябва да бъде включен в пакета от ежедневни дейности, който традиционно е съсредоточен около диетата и физическата активност", казват авторите на изследването д-р Жан-Филип Шапю и д-р Анжело Тремблай. Учените установили, че спането повече от девет часа потиска гените, които водят до трупане на килограми.Добави коментар