Салмонелоза

43
Салмонелоза

Как да се предпазим?

Салмонелозата е инфекция, която се разразява през лятото. Салмонелите, в условията на висока температура и при наличие на питателна среда, каквито са яйцата, месото, млякото и млечните продукти, за кратко време интензивно се размножават в тях.

Именно при консумация на рохки яйца или недопечено месо, които са били заразени, резултатът е интоксикация. В човешкия организъм отделените токсини предизвикват повръщане, болки в корема, диария и висока температура от 38 до 40 градуса, предупреждава bTV.

Изследване за салменелоза се прави в микробиологичните лаборатории, но за целта първо е добре да бъдете прегледни от вашия личен лекар, педиатър или от специалист по инфекциозни болести.

Салмонелозата може да се излекува чрез прилагането на антибиотици и на медикаменти срещу всички останали симптоми. Понякога състоянието е тежко и се налага настаняване в болница.

Често инфекциите от салмонелоза обхващат цели колективи и хора, които се хранят на едно и също място, където са били използвани неправилно съхранявани хранителни продукти от животински произход.

Изключително важно е спазване на висока лична хигиена и стриктно съхранение на храните в хладилник. Яйчените кремчета за децата заместете с плодови пюрета, плодови салати и маслени кремове. В летния сезон не консумирайте рохки яйца и десерти със суров белтък, разбит на пяна.

Внимателно измивайте черупките на суровите яйца преди да ги използвате за готвене. В обществените заведения ги накисват в специален разтвор за дезинфекция.

Заразената със салмонели храна не се променя на външен вид и на вкус, затова е наша отговорност да бъдем внимателни къде и с какво се храним, за да намалим шансовете за заразяване.Добави коментар