Салмонела в детските градини

61
Салмонела в детските градини

Нови 20 болни деца във Варна

Нови 20 болни от салмонела във Варна за седмица. Вече има регистрирани случаи и в четири от детските градини в града. Така заразените със салмонела стават вече 60.

От Регионалната здравна инспекция уточниха, че на този етап не може да се говори за нови огнища на заразата, а за новооткрити болни от първоначалното огнище.

„Всичко това, което установяваме ежедневно като новозаразени, е част от ситуацията, която започна в началото на месец септември”, казва д-р Светла Станева, Регионална здравна инспекция – Варна.

Най-важно е всички заразени да бъдат открити и лекувани навреме. В една от детските градини в града има един регистриран случай на салмонела, както и още три положителни от изследванията на контактните деца, съобщи bTV.

„Предстои им лечение, лекуват се. И ще дойдат на градина, когато донесат отрицателен резултат. Нови деца не се приемат в групата”, обясни Цветанка Николова, медицинска сестра в детското заведение.

Във всички детски градини полагат превантивни мерки за да не пламне зараза. „Засилена е хигиената на посудата. Стерилизацията на приборите, масички, столове - всичко що се отнася до санитарния минимум, се спазва от персонала”, увери медицинската сестра.

Засега обстановката в градините е спокойна. Напрежение сред родителите няма. „Вчера дори бяхме на родителска среща и госпожите изрично ни предупредиха, че са предприели много сериозни мерки относно хигиената на децата”, коментира Димитрина Иванова, родител на едно от децата в забавачницата.

От здравната инспекция заявиха, че все още не са открили източника на инфекцията.Добави коментар