Салам срещу рак?

53
Салам срещу рак?

Създадоха го в Пловдив

Български учени създадоха салам, чиято консумацията съдейства за профилактиката на онкологични заболявания. Тя съдържа ликопен – веществото, което се съдържа в люспите на доматите и определя червения им цвят, предаде кореспондентът на ИТАР-ТАСС от София.

Изследователи от Университета за хранителни технологии в Пловдив си поставиха за цел да убедят производителите на местни изделия да не добавят вредни съставки за оцветяването на своите продукти.

"При производството на доматено пюре няма нужда да се изхвърлят люспите на доматите, защото те съдържат ликопен, който може да се извлече и използва в качеството на естествен оцветител", заяви доцент Панталей Денев, цитиран от БГНЕС.

Според изводите на учените, ликопенът може да понижи вероятността от образуването на някои видове рак. Той също така е полезен за кожата и забавя нейното стареене. Не е изключено в най-скоро време в България да се появят първите салами, полезни за здравето.



Добави коментар