Саботирате ли здравето на децата си?

94
Саботирате ли здравето на децата си?

Нездравословните родителски навици

Въпреки че, теоретично, всеки родител приема здравето на детето за основен приоритет, някои от съвременните ни навици оказват значително нездравословно влияние над най-малките. Липсата на време и ежедневният стрес също допринасят за нарушаването на някои от „здравословните” правила. Ето кои са основните грешки:

Бързо хранене всяка седмица

Поне веднъж седмично родителите се предават пред настояването за детско меню с мечтаните играчки в комплект с него. Идеята и препоръката винаги е била подобно хранене да се допуска само при специални случаи и да не се превръща в навик, но изглежда повечето родители не устояват на изкушението от малко спокойствие в края на деня.

„Празните” калории в детското меню, идващи от захарта, мазните храни и газираните напитки, също не са най-доброто, което може да направите за детето си. Доказана е връзката между консумирането на некачествена храна (богата на мазнини, захар и калории) в ранна възраст и пониженият коефициент на интелигентност след време.

Телевизията

Не само препоръката за не повече от час на ден пред телевизора не се спазва от повечето родители, но и много признават, че под прекарване на „семейно време” често разбират именно тази „дейност”. Излишно е изброяването на минусите от този вид „забавление” - достатъчно е да помните, че то нито обогатява детето ви особено, нито го сближава с вас в малкото ви свободно време.

Игри навън

Игрите навън и достатъчната физическа активност все по-често липсват на съвременните деца. Доказано е, че здравословната физическа активност не само предпазва децата от наднормено тегло, но е полезна и за поведението им - само 15 минути игри навън на ден са достатъчни за по-добро и „послушно” поведение на детето.

Плодове и зеленчуци

Повечето деца не ги обичат и превръщането на консумирането им навик е трудна задача, от която някои родители се отказват. Общата препоръка е плодовете и зеленчуците да присъстват в пет от храненията на детето на ден. Вместо да купувате спокойствието си с шоколада, поискан от детето ви - предложете му ябълка.

Семейни разходки

Изключете телевизора, компютъра и телефона дори и отделете качествено време на семейството си.Добави коментар