С диабет?

112
С диабет?

250 хил. българи не знаят, че имат диабет

Около 350 000 души у нас страдат от диабет, а около 250 000 не знаят, че имат диабет, в преддиабетно състояние са или крият, че имат диабет. Това съобщи доц. Калинка Коприварова - национален консултант по детска ендокринология и диабет.

Тя обясни, че инсулинозависимият захарен диабет тип 1 засяга най-често деца от 0 до 18 години и се среща в 80 на сто от случаите при деца, както и при хора под 40 години с нормално или по-ниско тегло. Диабет тип 2 засяга предимно възрастни хора над 40 години, обикновено с наднормено тегло.

Според доц. Коприварова България е една от малкото страни в света, в която за всички диабетици е осигурено лечение с човешки инсулин, за разлика от някои страни в Азия, където все още се използва говежди инсулин, а в други - свински.

Най-правилното лечение на инсулинозависимия диабет е с инсулинозависими аналози, посочи Коприварова. Тя обясни, че това лечение най-много се доближава до динамиката на инсулиновата секреция при недиабетици.

"Нашата цел като ендокринолози е лечението с инсулиновите аналози да бъде без покриване на критерии, искаме те да бъдат премахнати, за да се освободим от неудобството да пишем фалшиви цифри в личните дневници, само и само да покрием критериите към здравната каса", заяви Коприварова.

Тя посочи, че съвместните усилия на ендокринолози и на Националната асоциация на децата с диабет са насочени още към постигане на реимбурсация на консумативите към инсулиновите помпи, чийто разход на месец е около 400 лева. Следващата стъпка, по думите на Коприварова, трябва да бъде реимбурсация на самите инсулинови помпи, една от които струва около 8000 лева. Настояваме да се осигуряват безплатно поне 500 тест ленти за диабетици след 18-годишна възраст, заяви Коприварова. Тя припомни, че годишно се осигуряват 1100 тест ленти за болни до 18 години, като след тази възраст броят лентите спада до 150, което е крайно недостатъчно.Добави коментар