Рязък скок в търсенето на противогрипни лекарства без рецепта

428
Рязък скок в търсенето на противогрипни лекарства без рецепта

Фармацевти обясниха необичайната тенденция със закъснялата поява на сезонния грип, който трябваше да се прояви през февруари

Рязък скок в търсенето на противогрипни лекарства без рецепта в разгара на лятото. Фармацевти обясниха необичайната тенденция със закъснялата поява на сезонния грип, който трябваше да се прояви през февруари. А от центъра по заразни и паразитни болести отчетоха и необичайни за лятото вирусни инфекции при деца до 5- годишна възраст. „Категорично има грип и въобще респираторни заболявания”, смята фармацевтът Николай Костов. Той стига до този извод, след като отчита изненадваща за лятото тенденция.

„Лекарства за кашлица, за хрема, за болно гърло, прахчета против настинка– всичко това, взето заедно, се продава два пъти повече, отколкото за същия период на миналата година. И горе-долу продаваме лекарства за настинка и грип, колкото през февруари месец, което е супер необичайно”, обясни той пред Нова тв. През февруари обаче у нас не беше доказан нито един случай на сезонен грип заради пандемията от COVID-19. За изминалата седмица грип или друго респираторно заболяване е доказано при 55 пациенти в София. А според д-р Георги Миндов консултацията с личния лекар в подобна ситуация е ключова - защото симптомите на грипа се припокриват с тези на COVID-19.

„Може да започне абсолютно еднакво, разликата е, че COVID протича по-бавно, по-дълго време се развиват нещата и по-тежко протича, докато този грип за няколко дни отшумява”, обясни той. Оказва се, че и сред най-малките се наблюдават вирусни инфекции, необичайни за летния сезон.

„Риновируси, парагрипни вируси, бока вируси. При възрастни също се доказват, но с по-малка честота. Респираторно синцитиалният вирус преобладава през студените месеци от годината – от ноември до март. Сега с разхлабване на мерките той вече започна да засилва своето разпространение”, обясни проф. Нели Корсун, завеждаща Националната референтна грипна лаборатория към НЦЗПБ.


Добави коментар