Руски вирусолог: Не виждам необходимост от масова имунизация на децата

130
Руски вирусолог: Не виждам необходимост от масова имунизация на децата

Коронавирусът е най-опасен за децата до три годинки, казва той

Коронавирусът е най-опасен за децата до три годинки и за малки пациенти със съпътстващи заболявания, съобщи ТАСС, като цитира интервю на руския вирусолог Евгений Тимаков пред "Парламентарен вестник".

"Коронавирусът е най-опасен за деца до три години и за деца със съпътстваща патология, с наднормено тегло, с хронични заболявания. При останалите деца аз лично не наблюдавам усложняване на протичането на вирусната инфекция и в научните публикации, които виждаме, също не се описва", каза той.

Специалистът подчерта, че при някои деца инфекцията може да предизвика като усложнението мултисистемен възпалителен синдром или продължителна температура, а в единични случаи се стига и до смърт. Пост-ковидният синдром при децата се проявява както и при възрастните. Той влияе на централната нервна система и на червата.

Тимаков уточни, че не при всички деца има прояви на синдрома, пише БТА. 

Според него възможните усложнения от ваксиниране на децата и от преболедуване са съпоставими и лекарят казва, че не вижда необходимост от масова имунизация на децата, защото те прекарват COVID-19 много по-леко от възрастните.Добави коментар