Рубеолата

144
Рубеолата

Особено опасна за бременните жени

Рубеолата е остра инфекциознна болест, която води до обрив по тялото, повишена температура и увеличени лимфни възли. Заразяването става по въздушно-капков път, а инкубационният период е от 12 до 24 дни. Най-често болестта се проявява между 14-тия и 16-тия ден.

Най-податливи на вируса са децата на възраст между 5 и 9 години. Обикновено те са заразни 2-3 дни преди появата на обрива и 7-8 дни след пълното му изчезване.

Симптомите на болестта са хрема, суха кашлица, повишена температура, главоболие. Увеличават се лимфните възли зад ушите и на тила. Появява се и обрив, който започва от лицето и шията и се разпространява по ръцете, краката и гърба. Обикновено той изчезва до три дни.Често децата преболедуват леко рубеолата, като при някои от тях тя дори може да премине незабелязано. По-тежко я прекарват възрастните, като при тях често възникват усложнения. Някои от тях могат да са артрит, енцефалит, кръвоизливи, бронхопневмонии, възпаления на средното ухо, сърдечния мускул и черния дроб.

Болестта е най-опасна за бременните жени, особено в първите два месеца. Вирусът заразява и плода, като води до тежки увреждания - тежки очни заболявания, намаление на слуха, сърдечни пороци, умствено изоставане.

Рубеолата не се лекува с антибиотици, дават се само темперетуропонижаващи и болкоуспокояващи лекарства, които да облекчат състоянието на болния. Препоръчва се приемането на много течности и пълноценна почивка.

В България от 1992 г. на децата се поставя ваксина срещу рубеола - триваксината Морбили-Паротит-Рубеола. Първата имунизация се прави на 13-месечна възраст, реимунизацията е на 12 години.

Вижте повече за скарлатината, морбили и варицелата.Добави коментар