Рождените дни са опасни

207
Рождените дни са опасни

По-вероятно е да умрем тогава, отколкото на всеки друг ден

Бъдете внимателни, когато духвате свещичките. Учени установиха, че е по-вероятно да умрем на рождения си ден, отколкото в който и да било друг ден, съобщи БГНЕС.

Учените, които изследвали над 2 милиона души в продължение на 40 години, установили повишаване на смъртните случаи на рождения ден в резултат на сърдечен удар, инсулт, падане или самоубийство.

Уилям Шекспир починал на рождения си ден на 23 април 1616 г. Актрисата Ингрид Бергман също почина на рождения си ден през август 1982 г. Хората над 60-годишна възраст е с 14% по-вероятно да починат на рождения си ден.

Сърдечните удари се повишават с 18,6% на рождения ден, а инсултите - с 21,5%. Д-р Владета Аждачич-Грос от университета в Цюрих заяви, че "рождените дни завършват с фатален край по-често, отколкото би трябвало да се очаква". Той допълни, че рискът от смърт на рождения ден нараства с напредването на възрастта на хората.

Канадско изследване също показа, че инсултите са по-вероятни на рождения ден, особено при пациенти с високо кръвно налягане. На рождения ден се наблюдава и увеличение на самоубийствата с 34,9%, на смъртните случаи при инциденти, които не са свързани с коли - 28,5% и на загинали при падания - 44%.Добави коментар