Ротавирусни инфекции

96
Ротавирусни инфекции

Факти и цифри

Ротавирусният гастроентерит (РВГЕ) е социално значимо заболяване. 95% от децата от една до пет години прекарват ротавирусна инфекция.

Ротавирусните инфекции са най-честата причина за тежка остра диария при малки деца в света. Болестта се проявява най-често като водниста диария, повръщане, повишена температура и коремни болки. При настъпване на усложнения се наблюдава тежка степен на обезводняване, загуба на тегло и дори смърт.

Заразяването с ротавирус става лесно чрез замърсени ръце или предмети. Подобряването на хигиената не намалява честотата на заболяването.

Най-често първото разболяване става между 6-месечна и 12-месечна възраст, когато децата често слагат ръцете и играчките си в устата. Ротавирусната инфекция продължава от 4 до 8 дни.

Първото инфектиране обикновено протича най-тежко. Изследване сред 4600 деца сочи, че всяко трето дете е прието в болница заради болест, причинена от ротавируси (проведено във Франция).

В Европа 200-250 деца умират годишно от ротавирусни инфекции.

В България 30 - 40% от децата на възраст от 1 до 5 години са носители на ротавируси (петгодишно проучване на Националния център по заразни и паразитни болести, направено сред 4644 деца в 15 области на страната, приети в болница с диария).

Най-сигурната превенция на заболяването е чрез ваксинация.

Профилактиката на ротавирусните инфекции ще намали хоспитализациите, което ще облекчи и бюджета на страната. Хоспитализацията на дете с ротавирусна инфекция продължава минимум три дни и струва на държавата 460 лв.

В Националния имунизационен календар ваксината срещу ротавирусна инфекция е включена като препоръчителна от 1 януари 2010 г.

Според доц. Майда Тихолова, национален консултант по инфекциозни болести, през 2011 г. държавата ще осигури безплатни ваксини срещу ротавируси за недоносените бебета, а през 2012 г. се очаква тази ваксина да влезе в Националния имунизационен календар.Добави коментар