Ротавирус - как да предпазим децата

2069
Ротавирус - как да предпазим децата

95% от тях се заразяват с него преди да навършат пет години

Какво представляват ротавирусните инфекции и как да предпазим децата си от тях? С тези въпроси се обърнахме към д-р Антоанета Антонова, заместник-председател на Националното сдружение на педиатрите-специалисти по извънболнична помощ.

1.Какво представляват ротавирусните инфекции?

Ротавирусните инфекции са една от най-честите остри чревни инфекции. Основните симптоми, с които се проявяват, са повръщане, диария, температура, коремни болки, безапетитие, достигащо до пълен отказ от храна.

Към тези начални симптоми се прибавят и симптоми на респираторна инфекция - хрема, кашлица, болки в гърлото и ушите. След отминаване на острия стадий следва дълъг и мъчителен период на възстановяване и лечение на настъпилите усложнения.

2.Как се разпространяват?

Заразяването с ротавирус става лесно чрез замърсени ръце или предмети. Подобряването на хигиената не намалява честотата на заболяването. Заразата се предава и по фекално-орален път, т.е. с мръсни ръце.

Вирусът е силно устойчив във външната среда . Върху ръцете живее с часове. И нека не забравяме, че всяка пета ротавирусна инфекция се предава като вътреболнична.

3.Каква е най-честата група от хора, която засягат?

95% от децата се заразяват с ротавирус преди 5-годишна възраст, като най-уязвими са тези между 6 и 24 месеца. Колкото по-малко е детето, толкова заболяването протича по-тежко.

Първото инфектиране обикновено протича най-тежко. Изследване сред 4600 деца сочи, че всяко трето дете е прието в болница заради болест, причинена от ротавируси (проведено във Франция).

В България 30 - 40% от децата на възраст от 1 до 5 години са носители на ротавируси (според петгодишно проучване на Националния център по заразни и паразитни болести, направено сред 4644 деца в 15 области на страната, приети в болница с диария).

4.Как да се предпазим?

Най-сигурната превенция на заболяването е чрез ваксинация. Ваксината се приема праз устата. Дозите са 2 с интервал от 4 седмици. Периодът на ваксиниране е от 6 седмици до 6 месеца.

Включи се в анкетата на dete.bg и woman.bg и спечели наградиКоментари

Коментар: 7
Коментар: 6
Коментар: 5
1zqjiu'"(){}:/1zqjiu;9

Коментар: 4

1zqjiu'"(){}:/1zqjiu;9

Коментар: 3
ротавирусни инфекций

Мили хорица,с тези измислени ваксини,пълним джоба на хора които забогатяват за сметка на нашите деца.

Коментар: 2

Аз съм млада майка на която и се случи това и се радвам,че има хора който си разбират от работата и спасиха мойто дете от най-страшното...и О ЗА БОГА спрете с тъпите изказвания...какво било едно време,как сме расли и т.н. Сега си е сега!След като има като вариянт като ваксина,защо човек да не се възползва щом като иска ?Освен това явно не четете тексата,защото ваксината се приема през устата,а не дупчат децата...!

Коментар: 1
ротавирусни инфекций

Абе хора, защо не престанете да плашите младите майки и да им набутвате разни ваксини с които да дупчат децата си. Как за бога до сега са расли деца с такова "ужасно заболяване" , питам се и отговор няма! Млади майки не психясвайте, моля ви не пълнете гушите на гнусни същества който искат да забогатеят на гърба на вашето дете!!!!!!


  • 1

Добави коментар