Родното чудо срещу високо кръвно налягане

402
Родното чудо срещу високо кръвно налягане

То предпазва човека срещу остеопороза и сърдечна недостатъчност

Учени от Boston University School of Medicine сравниха здравословното състояние на жени, които редовно консумират кисело мляко. Част от дамите изяждали по 5 порции седмично, а другата - само по 1 порция месечно.

В изследването взели участие 240 000 души, на възраст от 25 до 55 години.

Изводите?

Дамите, които всяка седмица консумират кисело мляко и то по няколко пъти, са изложени на 20 % по-нисък риск от високо кръвно налягане. Ако жените добавяли в млякото плодове, а също така в менюто им присъствали ядки и бобови храни, ползата била още по-голяма. По този начин рискът от високо кръвно налягане намалявал до 31 %.

Защо учените изследват ефекта при жените?

Защото според проучвания именно дамите най-често консумират кисело мляко. Учените смятат, че положителният ефект ще се наблюдава и при мъжете, стига редовно да включват тази храна в менюто си.

Числото на мъжете в анкетата било 51 000, на възраст от 40 до 75 години.

По какъв начин киселото мляко помага на организма да се противопостави на здравословен проблем като високото кръвно налягане?

Учените обясняват, че в него се съдържат бактерии, които понижават нивото лошия холестерол в кръвта. Те също така регулират количеството на захарта в кръвта.

Изследователите предполагат, че киселото мляко е полезно и с цел предпазване от развитие на остеопороза и сърдечна недостатъчност.

 Добави коментар