Родилните петна

258
Родилните петна

Те са едно от онези изключения, за които няма обяснение

По същество родилните петна представляват част от кожата с нарушена пигментация или малформация на дермалните кръвоносни съдове и може да са с различни размери – по цялата бузка или дори още по-надолу към шията и ушите. Родилните петна са налице при раждането или се развиват скоро след раждането.

Съществуват най-малко 22 вида родилни петна. Най-общо те са разделени на три основни категории. В първата са т. нар. съдови родилни петна, които са свързани с кръвоносните съдове. Пример за това са петната "портвайн", както и хемангиомите с форма на ягода, които засягат всяко 20-о бебе.

Пигментните петна се появяват при едно от всеки 100 новородени. Те съдържат прекомерно количество пигментни клетки (меланоцити), струпани на едно място, вместо да са равномерно разпределени по цялото тяло. Последният вид са по-рядко срещаните, неподлежащи на категоризация разнообразни петна.

В повечето случаи хемангиомите изчезват с времето и родителите трябва просто да проявят търпение.

Хемангиомите се влияят от лазерно лечение, а и други видове - като петната "портвайн" и пигментните петна, видимо се заличават чрез този метод. Специалистите са единодушни, че това лечение трябва да се започне възможно най-рано. Обикновено става въпрос за 8 до 10 процедури, по време на които бебето е в пълна упойка заради безопасността му.Коментари

Коментар: 1

ами аз имам петно на кръста, като съм се родила е било мъничко но с растежа и то порасна .... сега съм бременна има ли някаква вероятност и детето ми да има такова петно..


  • 1

Добави коментар